Упс!
Сторінка не підтримує цей браузер. Відкрийте її в сучасному браузері, наприклад Google Chrome, Firefox чи Microsoft Edge.

Парапроктит

Парапроктит

Парапроктит – гнійне запалення клітковини, розташованої навколо прямої кишки. Це важке захворювання, яке може супроводжуватися серйозними ускладненнями і приймати хронічний характер. Лікування гострого парапроктиту відноситься до найбільш складних завдань проктології. Величезне значення для одужання пацієнта має кваліфікація лікаря, який оперує.


Парапроктит виникає внаслідок зниження місцевих захисних факторів в прямій кишці, які можуть бути викликані травмою, переохолодженням, запорами або проносами. Інфекція поширюється в клітковину тазу і промежини з запалених анальних залоз в криптах – маленьких «кишеньках» в прямій кишці. В результаті утворюються гнійні порожнини, які сполучені з прямою кишкою через отвір в крипті.


Розташування гнійника визначає тяжкість захворювання. У легких випадках абсцес знаходиться під шкірою заднього проходу і слизовою оболонкою прямої кишки. При важкій формі захворювання гнійна порожнина займає великий об’єм глибоко в тазу. У таких пацієнтів може розвинутися сепсис – небезпечне ускладнення, яке порушує роботу систем дихання, кровообігу і обміну речовин.

СИМПТОМИ ПАРАПРОКТИТА

Парапроктит має характерні для гнійного процесу ознаки:

  • Постійний гострий біль в області заднього проходу;
  • Припухлість і набряк в області заднього проходу;
  • Виділення гною з заднього проходу;
  • Почервоніння шкіри поруч із заднім проходом, над місцем розташування гнійника;
  • Підвищення температури тіла;
  • Інтоксикація – загальна слабкість, озноб, нудота, головний біль, сухість у роті;
  • Ускладнення сечовипускання.

ДІАГНОСТИКА ПАРАПРОКТИТА

Діагноз гострого парапроктиту встановлюється в результаті опитування пацієнта, огляду та пальпації області заднього проходу, пальцевого дослідження прямої кишки. Інструментальні дослідження (аноскопія, ректороманоскопія) мають другорядне значення. УЗД дозволяє виявити гнійник і уточнити його локалізацію, наявність сполучення з прямою кишкою. Також може використовуватися магнітно-резонансна томографія малого таза.

ЛІКУВАННЯ ПАРАПРОКТИТУ

Лікування гострого парапроктиту проводиться тільки хірургічним шляхом – в терміновому порядку! Операція виконується під загальним наркозом. Порожнина абсцесу розкривається, видаляється гній і пошкоджені тканини. У деяких випадках лікар залишає в ході, що з'єднує гнійник і пряму кишку, спеціальний дренаж (сетон), який сприяє формуванню свища прямої кишки, яке легко для подальшого видалення. Терміни перебування в стаціонарі залежать від тяжкості захворювання.


Приблизно в третині випадків після операції настає повне вилікування. В інших пацієнтів формується свищ прямої кишки (хронічний парапроктит) або виникає рецидив гострого парапроктиту. Через 2-6 місяців, коли закінчується формування свища, проводиться операція по його усуненню. У наш час висічення свища виконується малотравматичними методами з мінімальним ризиком розвитку ускладнень.


У разі гострого парапроктиту зволікання з лікуванням – вкрай небезпечно! Ми виконуємо повний спектр оперативних втручань при парапроктиті і свищах прямої кишки! Телефонуйте в Універсальну клініку «Оберіг» за телефоном:

(044) 521 30 30