Nutritional support for cancer patients
2 August 2018
2 August 2018
В Універсальній клініці «Оберіг» 31 липня 2018 р. відбулася лекція латвійського експерта з клінічного харчування та метаболізму доктора Георгія Моїсеєва (Georgijs Moisejevs). Вона була присвячена нутритивній недостатності при онкологічних захворюваннях та застосуванню ентерального харчування в клінічній онкології.
При злоякісних новоутвореннях часто виникають проблеми з харчуванням. В результаті як самого захворювання, так і лікування, пацієнт втрачає апетит, або в нього виникають складнощі з прийомом їжі. В той же час він має збільшену потребу в поживних речовинах, особливо в протеїнах, порівняно зі здоровою людиною.
Нутритивна недостатність при онкологічних захворюваннях негативно впливає на виживаність, а також подовжує час госпіталізації, посилює токсичність хіміотерапії та збільшує частоту ускладнень після операційних втручань. За даними експертів Європейського товариства з клінічного харчування та метаболізму (ESPEN) близько 10-20% смертей серед онкологічних пацієнтів безпосередньо пов’язані саме з нутритивною недостатністю, а не основним захворюванням. Нутритивна підтримка дозволяє зберегти оптимальну масу тіла, попередити або відкоригувати дефіцит поживних речовин, забезпечити профілактику та лікування імунодепресивних станів, полегшити перенесення протипухлинної терапії та загалом покращити якість життя хворої людини.
Доктор Георгій Моїсеєв познайомив слухачів з алгоритмом проведення нутритивної підтримки, а також потребами онкологічних пацієнтів у білку та енергії. Він розповів про так званий «сіппінг» – варіант ентерального харчування, коли поживна суміш приймається перорально дрібними ковтками через трубочку. Правильне харчування є однією з умов, необхідною для досягнення успіху в боротьбі з раком. В нашій клініці ми приділяємо велику увагу нутритивній підтримці пацієнтів, і при необхідності обов’язково включаємо до складу лікарської команди дієтолога-нутриціолога.