Упс!
Сторінка не підтримує цей браузер. Відкрийте її в сучасному браузері, наприклад Google Chrome, Firefox чи Microsoft Edge.

Food allergy

Food allergy

Харчова алергія – один із різновидів алергічної реакції організму, що розвивається при вживанні в їжу певних продуктів, в склад яких входить алерген, що викликає в свою чергу агресивну реакцію імунної системи. Спровокувати появу харчової алергії здатен будь-який білок, основними з них є яєчні, молочні, арахісові (горіхові), соєві, рибні и пшеничні білки. 


Симптоми харчової алергії найчастіше проявляються у наступному: свербіж в порожнині роту, гортані, гортанний набряк, кашель без причини, хрипи та задишка, біль під час розмови. Також, в більш гострій формі можуть проявлятися нудота, блювота та діарея. І в такому випадку, алергічну реакцію легко сплутати с побутовим отруєнням. Також при харчовій алергії, оскільки відбувається різкий притік крові до обличчя, може проявитися кропивниця. А вона вже провокує бронхіальні спазми, набряки гортані та артеріальну гіпертензію, що може привести до досить сумних наслідків. 


В Дитячому алергоцентрі клініки «Оберіг» проводять повну діагностику на наявність харчової алергії у дорослих та дітей. Для цього в Центрі існує повний спектр лабораторних досліджень, в тому числі IgE-радіоалергосорбентний тест, в ході якого визначають рівень антитіл в крові, а також тест останнього покоління – визначення специфічних антитіл до молекулярних антигенів продуктів, цей тет є 100 % відповіддю на питання харчової алергії.


Останніми роками, в країнах з розвиненою медициною, де активно досліджують питання харчової алергії, прийшли до нової парадигми спостереження та лікування пацієнтів з алергією на харчові продукти. Оскільки, така алергія проявляється ще в дитячому віці, коли дитина починає пробувати нові продукти, то далі мова йтиме особливо про дітей.


Кілька років тому, головною рекомендацією лікарів-алергологів дітям та їх батькам була сурова елімінація (виключення) з раціону дитини продукту, на який в неї проявилася алергічна реакція. Через те, що останнім часом сильно збільшилася кількість дітей віком близько 6-7 років, які загинули від наслідків харчової алергії, лікарі-алергологи переглянули свої підходи до ведення дітей з цим різновидом алергії. Справа в тому, що діти, яких все життя обмежували від вживання продуктів, що провокують алергію, згодом, випадково, наприклад, стикнувшись з ними, дають більш яскраву та тяжку реакцію. 


Окрім того, за оцінками рівня якості життя у дітей з харчовою алергією, яких з самого дитинства обмежують від ряду продуктів та їх складових, то він виявився навіть нижчим, ніж у хворих на цукровий діабет!


Ці фактори в комплексі, спровокували появу нового підходу у спостереженні за пацієнтами з харчовою алергією, що має назву SOTI (Special Oral Tolerance Induction). Суть цього підходу полягає в тому, що дітям із самого дитинства починають вводити у невеликих дозах продукти, що викликають алергію, розвиваючи тим самим стійку імунну відповідь. Спостереженнями доведено, що таке контрольоване введення алергенів, захищає дитину від появи анафілактичної реакції у майбутньому. Таку злагоджену роботу батьків та лікаря-алерголога порівнюють з ходінням по канату, що є ризикованим, але це шанс убезпечити дитину від неприємних сюрпризів у майбутньому, адже Ви не зможете контролювати все життя, що дитина з’їла чи випила.


Якщо Ви помітили прояви алергічної реакції у Вашої дитини – зверніться з цією проблемою до фахівців. В Дитячому алергоцентрі клініки «Оберіг» в своїй щоденній роботі використовують тільки нові підходи у лікуванні дітей з харчовою алергією. Запишіться на прийом вже сьогодні, за номером телефону:

(044) 521 30 03