Food for the brain
13 March 2020
13 March 2020
Немає єдиного суперпродукту, який би, як магічна пігулка, забезпечив гостроту розуму. Дієтологи наголошують, найоптимальніша стратегія – це правильний раціон, який включає багато фруктів, овочів, бобових та цільнозернових продуктів. Намагайтеся отримувати білок з рослинної їжі або риби та віддавайте перевагу здоровим жирам, наприклад, оливковій олії.
Однак певні продукти, дійсно, містять багато поживних речовин, корисних для мозку, такі як омега-3 жирні кислоти, вітаміни групи В та антиоксиданти. Якщо регулярно включати їх в свій раціон, вони можуть покращити здоров’я мозку, а це, в свою чергу, позитивно вплине на розумові здібності.
Зелені, листові овочі. Капуста кале, шпинат, броколі багаті на такі корисні для мозку речовини, як вітамін К, лютеїн, фолієва кислота, бета-каротин. Дослідження вказують на те, що рослинна їжа може уповільнити зниження когнітивних функцій.
Жирна риба. Це джерело омега-3 жирних кислот, здорових ненасичених жирів, які пов’язані зі зниженням в крові рівня бета-амілоїда – білку, що відкладається в мозку людей з хворобою Альцгеймера. Намагайтеся їсти рибу щонайменше двічі на тиждень. Якщо ви не любите рибу, порадьтеся з лікарем щодо прийому препаратів з омега-3 або вживайте такі багаті на ці кислоти продукти, як льняне насіння, авокадо та грецькі горіхи.
Ягоди. Флаваноїди, природні рослинні пігменти, які надають ягодам їхнє яскраве забарвлення, допомагають покращити пам'ять. Дослідження, яке було опубліковане в 2012 році в журналі Annals of Neurology, показало, що вживання двох чи більше порцій полуниці та чорниці на тиждень віддалило зниження пам’яті у жінок на 2,5 роки.
Чай та кава. Кофеїн у вашій ранковій каві або чаї може дати не тільки короткотривале підсилення концентрації. В дослідженні 2014 року, опублікованому в The Journal of Nutrition, учасники з найвищим вживанням кофеїну показали найкращі результати в тестах на розумові функції. Кофеїн також може сприяти формуванню нових спогадів, згідно з іншим дослідженням. Вчені з Університету Джона Хопкінса попросили учасників вивчити ряд зображень і прийняти або плацебо, або таблетку з 200 мг кофеїну. В групі, яка отримала кофеїн, більше учасників змогли правильно згадати зображення на наступний день.
Грецькі горіхи. Горіхи – чудове джерело білку та здорових жирів. Грецькі горіхи – особливо корисні для пам’яті. Дослідження 2015 року вчених з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі показало позитивний зв'язок між вживанням грецьких горіхів та результатами когнітивних тестів. Грецькі горіхи містить багато альфа-ліноленової кислоти, однієї з омега-3 жирних кислот, яка сприяє зниженню кров’яного тиску та захищає артерії. Це добре як для серця так і мозку.
Підживлюйте свій мозок корисними продуктами, а якщо помітили за собою погіршення розумових функцій – звертайтесь до лікаря-невролога. Ви можете записатись онлайн на нашому сайті або за телефоном 521 30 03.