Алергія на грибки
6 листопада 2020
6 листопада 2020
У деяких людей алергічну реакцію викликають грибки. Наприклад, людина скаржиться на чхання і нежить ранньою весною, ще до появи квітучих рослин. Алергія в цьому випадку може бути пов'язана з так званим «синдромом танення снігу». Спори цвілевих грибків містяться в прілому листі, сирому ґрунті і торішній траві. Ранньою весною, після танення снігу, вони потрапляють з повітрям в дихальні шляхи, викликаючи алергічну реакцію.
Люди, які мають алергію на грибки, скаржаться на погіршення стану в сирих і вологих приміщеннях, під час роботи в саду ранньою весною або восени, в кондиціонованих приміщеннях або після вживання в їжу деяких продуктів (цвілеві сири, пиво, дріжджове тісто та ін.).
Алергени містяться в спорах і міцелії (вегетативному тілі) грибів. Мікроскопічні спори (3-30 мкм в діаметрі) грибів здатні проникати глибоко в дихальні шляхи разом з потоком повітря. Також грибки можуть потрапити в організм з їжею або викликати контактну реакцію.
Грибки можуть призводити до виникнення алергічного риніту, бронхіальної астми, алергічного бронхолегеневого аспергільозу або гіперсенситивного пневмониту. Також вони можуть бути причиною алергічного кон'юнктивіту, атопічного дерматиту або екземи, особливо у дітей. Прояви алергічної реакції залежать від того, який орган більш чутливий до впливу алергенів: шкіра, слизова носа, очей або бронхів.
Грибки можуть викликати не тільки алергію. Вони можуть бути інфекційними агентами, особливо у людей з ослабленим імунітетом. Характерний приклад – важкі кандидози у пацієнтів зі СНІДом. При контакті з високими концентраціями грибкових спор важке ураження легень – екзогенний алергічний альвеоліт – може виникнути навіть у здорових людей. Захворювання має такі форми, як «легеня фермера», «сировара», «осіб, що користуються кондиціонерами».
Крім того, багато грибків виробляють токсини, які мають канцерогенну дію або викликають отруєння. Серед них – Aspergillus, Penicillium і Alternaria. Найбільш небезпечний аспергільоз. При цьому захворюванні гриб проростає безпосередньо в тканину легенів і одночасно викликає алергію на продукти своєї життєдіяльності.
Звичайно, для розвитку алергії необов'язково мати грибкову інфекцію (мікоз). Досить контактувати з грибами протягом тривалого часу в повсякденному житті. Грибки оточують нас всюди. Спори грибів виявляють навіть на висоті більше 2 тис. метрів. Під час цвітіння рослин концентрація спор грибів в повітрі в тисячу разів перевищує концентрацію зерен пилку!
Ми контактуємо з 100 видами грибів. У місті в теплу погоду повітря містить 3100 спорів / м3. Переважають Cladosporium та Alternaria, в менших кількостях – Penicillium і ін. Кількість спор цих грибів сягає максимуму влітку, а мінімуму – взимку.
У домашньому пилі та повітрі приміщень частіше зустрічаються гриби Aspergillus ( «складський гриб») і Penicillium, в меншій кількості – Cladosporium, Alternaria, Mucor, Candida та ін. Aspergillus і Penicillium розмножуються круглий рік, але їх кількість збільшується восени і взимку. Ці гриби викликають гниття зерна, овочів і фруктів. Penicillium утворює плями зеленої цвілі на старих речах, які зберігаються в підвалах.
Грибки часто виявляють у старих будинках, на перших поверхах і в приміщеннях, де відбувається витік труб. Цвіль любить вологі і теплі місця – стіни ванних, душові кабіни, сміттєві баки. Гриби можуть населити такі побутові прилади, як кондиціонери та зволожувачі. Джерелом цвілі може бути лінолеум, старі паперові шпалери, запліснявілі продукти харчування. У ґрунті живуть дріжджові гриби.
Якщо ви підозрюєте у себе алергію на грибки, зверніться для підтвердження діагнозу до лікаря-алерголога. Вам проведуть аналіз крові на специфічний імуноглобулін Е до грибків або шкірні проби з грибковими алергенами.
Постарайтеся зменшити концентрацію грибків в своєму будинку:
Ви також можете знизити вплив грибків поза домом:
Дотримуйтеся гіпоалергенної дієти для пацієнтів, які страждають алергією на грибки. Не вживайте в їжу сири з пліснявою (рокфор, камамбер та ін.). Виключіть всі продукти, які в процесі приготування піддавалися ферментації: квас, пиво, шампанське, вино, квашену капусту і огірки, дріжджове тісто, копченості.
Для діагностики та лікування грибкової алергії запишіться на прийом до лікаря-алерголога Універсальної клініки «Оберіг» за телефоном (044) 521 30 03.