Lactase deficiency
6 November 2020
6 November 2020
The body of people with lactase deficiency can not fully absorb lactose - milk sugar. After eating dairy products, they complain of diarrhea , bloating and flatulence.
Small intestine cells produce lactase. It is an enzyme that breaks down lactose into glucose and galactose. If there is not enough lactase in the body, part of the lactose enters the large intestine. Microorganisms in the large intestine consume lactase and emit gases that cause bloating and flatulence. In addition, lactase has a laxative effect.
Symptoms of lactase deficiency appear 0.5-2 hours after eating dairy products. The threshold for lactose sensitivity varies from person to person. Most patients can drink one cup of milk without unpleasant consequences. And some people react to even a small amount of lactose.
Найчастіше зустрічається первинна лактазна недостатність. Організм здорових немовлят виробляє багато лактази – оскільки вони харчуються виключно молоком. У віці від 2-5 до 7 років кількість лактази зменшується. Дорослі люди мають знижений рівень лактази, але достатній для того, щоб засвоювати молочні продукти в обсязі, який входить в типовий раціон.
При первинній лактазній недостатності природне зменшення вироблення лактази відбувається більш різко, і внаслідок цього доросла людина не може вживати молочні продукти без дискомфорту. Схильність до первинної лактазної недостатності визначається генами. Вона більш поширена серед африканських і азіатських народностей, а також південних європейців.
Вторинна лактазна недостатність розвивається, коли тонкий кишечник зменшує вироблення лактази після хвороби, травми або хірургічних втручань. Вторинна лактазна недостатність може бути пов'язана з вірусним або бактеріальним гастроентеритом, целіакією, синдромом надлишкового бактеріального росту і хворобою Крона. Лікування основного захворювання може з часом відновити рівень лактази.
Вроджена лактазна недостатність зустрічається дуже рідко. У пацієнта з народження відсутня лактаза. Це генетичне захворювання, яке передається від покоління до покоління. Лактазна недостатність також зустрічається у недоношених дітей, оскільки дозрівання клітин, що виробляють лактазу, відбувається тільки в кінці третього триместру. У таких малюків з часом активність ферменту приходить в норму.
You can check your diet for lactase deficiency with a diet. Try to stop eating dairy products for 1-2 weeks. If the symptoms have passed, they are caused by lactase deficiency.
A hydrogen breath test can be used for diagnosis. The patient drinks a liquid high in lactose. The amount of hydrogen in the exhaled air is then measured. Normally, there is very little hydrogen. If the body does not absorb lactose, it is processed by microorganisms in the large intestine, accompanied by the release of hydrogen and other gases. Hydrogen is absorbed by the intestinal wall and excreted with exhaled air.
A test to determine stool acidity can be used to diagnose lactase deficiency in infants. Fermentation of undigested lactose leads to the production of lactic and other acids, so fecal masses have high acidity.
Лактазну недостатність вилікувати неможливо. На даний момент немає способів підвищити вироблення лактази. Але можна уникнути неприємних симптомів за допомогою зміни раціону. У більшості випадків немає необхідності повністю відмовлятися від молока і молочних продуктів. Це шкідливо для здоров'я тому, що може викликати дефіцит вітаміну D та інших мікроелементів.
Сильно виражена лактазна недостатність зустрічається дуже рідко. У цьому випадку пацієнт змушений повністю відмовитися від усіх молочних продуктів і стежити за вмістом лактози в інших продуктах харчування (наприклад, в хлібі) і медикаментах. Решті ж людей достатньо зменшити кількість споживаної лактази. Шляхом проб і помилок визначається індивідуальна кількість молочних продуктів, які можна з'їсти без наслідків.
Спробуйте пити молоко невеликими порціями – 100-150 мл за один раз. Деякі пацієнти відзначають, що вони краще переносять незбиране молоко, ніж знежирене. Вживайте молоко з іншими продуктами, це уповільнює травний процес і зменшує симптоми лактазної недостатності.
Експериментуйте з різними молочними продуктами. Наприклад, тверді сири містять менше лактози. Також зазвичай пацієнти краще переносять йогурт і кефір, а також продукти з високим вмістом жиру – сметану, вершки.
У продажу є спеціальні молочні продукти з низьким вмістом лактози. Також можна приймати таблетку з лактазою перед вживанням молочних продуктів або додавати краплі з лактазою в молоко.
Що вживати для адекватного поповнення Кальцію?
Існує багато різних не молочних продуктів, які містять Кальцій:
Безлактозні джерела вітаміну Д включають в себе рибу, печінку і яєчні жовтки. І не забувайте бувати на сонечку!