Важливість вітаміну D для організму людини
5 листопада 2020
5 листопада 2020
Важко знайти людину, яка не знає про важливість вітаміну D для профілактики рахіту у дітей. Люди більш старшого віку пам’ятають, як в дитинстві їх годували несмачним риб’ячим жиром. Але мало хто знає про важливість вітаміну D для дорослих людей. До недавнього часу дефіцит вітаміну D пов’язували головним чином з ризиком розвитку рахіту у дітей. Дійсно, в дитинстві та юності адекватний рівень вітаміну D потрібен для забезпечення росту клітин формування скелету та зростання.
Останні дослідження довели багато позитивних аспектів впливу вітаміну D на здоров’я людей різного віку. Виявляється, зниження концентрації вітаміну D є потенційно значущим чинником розвитку таких серйозних захворювань, як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, інфекційні захворювання, ряд аутоімунних захворювань, у вагітних – ризик гестаційного цукрового діабету, прееклампсії, низької ваги у новонароджених . Доведено, що вітамін D важливий для підтримання сили та скорочення м’язів, знижує ризик падіння у людей похилого віку, зменшує м’язову слабкість. Абсолютно доведені захисні ефекти вітаміну D при захворюваннях кісткової системи, зокрема, рахіті, остеопорозі та остеомаляції.
Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, який міститься в небагатьох продуктах харчування, а також синтезується в шкірі під дією ультрафіолетового проміння. Вироблення вітаміну D шкірою залежить від багатьох чинників, зокрема: ступеня пігментації шкіри (пігментація шкіри та застосування сонцезахисних засобів суттєво пригнічує синтез вітаміну D в шкірі), площі шкірного покрову, що неприкритий одягом. Також має значення широта розташування регіону, тривалість дня, пора року. Виявляється, в північних регіонах з жовтня по березень сонячні промені падають під таким кутом, що синтез вітаміну D в шкірі практично припиняється. Також практично не відбувається синтезу вітаміну D в ранковий або вечірній час. У людей літнього віку відбувається зниження синтезу вітаміну D, у людей з ожирінням ще і депонування у жировій тканині з порушенням доступності його для використання в організмі.
Адекватний вітамін D-статус асоціюється зі здоров’ям немовлят, дітей, підлітків, працездатних людей та осіб старечого віку. Натомість, неадекватна концентрація вітаміну D часто реєструється у пацієнтів, які страждають від цілого ряду захворювань. Для моніторингу статусу забезпеченості вітаміном D досліджують кров на вітамін D загальний ( D2+ D3) або 25(ОН) D, який відображує сумарну кількість вітаміну, що утворюється в шкірі та поступає з продуктами харчування та вітамінними комплексами.
Рекомендовані дози вітаміну Д:
Люди з діагностованим дефіцитом вітаміну D потребують більших доз, порівняно з рекомендованими для решти популяції.
Продукти | Вміст вітаміну D |
Печінка тріски | 400-1000 МО/1 ст. л. |
Лосось свіжий дикий | 600-1000 МО/100 г |
Оселедець в олії | 800 МО/100 г |
Маринований оселедець | 480 МО/100 г |
Лосось свіжий фермерський | 100-250 МО/100 г |
Лосось консервований | 300-600 МО/100 г |
Сардини консервовані | 300 МО/100 г |
Скумбрія консервована | 250 МО/100 г |
Тунець консервований | 2300 МО/100 г |
Яєчний жовток | 20-50 МО |
Сир | 7-28 МО/100 г |
Грудне молоко | 1,5-8,0 МО/100 мл |
Коров’яче молоко | 0,4-1,2 МО/100 мл |
Молочні каші | 60-80 МО/100 мл |
Синтез вітаміну D шкірою | При експозиції верхніх та нижніх кінцівок 15 хв на день з 10 до 15 години – 2000-4000 МО |
На сьогоднішній день доведено позитивний вплив оптимального рівня вітаміну D у сироватці крові як для дітей, так і для дорослих. Забезпеченість вітаміном D сприятиме покращенню не тільки стану опорно-рухового апарату, але і загального здоров’я та благополуччя.
Якщо ви відноситесь до групи ризику розвитку недостатності вітаміну D, здайте аналіз крові на вітамін D загальний та кальцій крові та зверніться до ендокринолога. Сучасні препарати вітаміну D дозволяють усунути та попередити недостатність цього важливого вітаміну, що сприятиме профілактиці цілого ряду серйозних захворювань.